From the right to food to food sovereignty: theoretical-legal and organizational aspects of local food systems
DOI:
https://doi.org/10.26485/SPE/2021/118/5Keywords:
decolonisation, corporations, indigenous people, food systems, food sovereigntyAbstract
Background: Local food systems were the foundation of food sovereignty prior to the colonial period, successfully meeting the food needs of populations on all continents. The elongation of supply chains under colonial exploitation and post-colonial “global agriculture” has led to the collapse of these systems, resulting in threats to regional food security.
Research purpose: To answer the questions: is it possible for the international community to deal more effectively with food insecurity through the realization of the right to food, the current understanding of which is burdened with a “colonial burden”, or rather through initiatives based on food sovereignty being a “return to roots” in the form of local food systems?
Methods: The research was based on the theoretical method, which boils down to the analysis of doctrinal views on the right to food, food sovereignty and food systems, and the dogmatic method, which consists in analysing the content of legal acts.
Conclusions: The result is the conclusion that this “return to roots”, as opposed to the promoted and inefficient global agriculture, should be based on local economy, socially supported agriculture, and related initiatives. Shorter supply chains that respect the principles of food sovereignty more effectively ensure food security
Downloads
References
Anghie A., Imperialism and International Legal Theory, w: A. Orford, F. Hoffmann, M. Clark (red.), The Oxford Handbook of the Theory of International Law, Oxford 2016, s. 156–172.
Anghie A., Imperialism, Sovereignty and the Making of International Law, Cambridge University Press 2008.
Barbarito L., Economia delle relazioni. Tipologie settoriali e modalità relazionali nell’industria italiana, Franco Angeli, Milano 2004.
Brol R., Relacje między globalnością zmian a lokalnością rozwoju, w: R. Brol, A. Sztando (red.), Gospodarka lokalna w teorii i praktyce, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2013/284, s. 11–18.
Galt E.R., The Moral Economy Is a Doubleedged Sword: Explaining Farmers’ Earnings and Self-exploitation in Community-Supported Agriculture, Economic Geography 2013/89/4, s. 341–365.
Kowalczyk S., Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
Lewicka-Strzałecka A., Moralność finansowa konsumentów jako konstrukt teoretyczny i jego empiryczna reprezentacja na przykładzie polskich konsumentów, Przegląd Socjologiczny 2016/3, s. 41–79.
Lyson T.A., Civic Agriculture: Reconnecting Farm, Food, and Community, Medford, Massachusetts 2004.
Minta S., Kalinowski J., Sprzedaż bezpośrednia realizowana przez rolników a rozwój lokalny, w: R. Brol, A. Sztando, Gospodarka lokalna w teorii i praktyce, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2013/284, s. 132–140.
wa Mutua M., The Ideology of Human Rights, Virginia Journal of International Law 1996/36, s. 589–657.
wa Mutua M., What is TWAIL?, Proceedings of the Annual Meeting (American Society of International Law) 2000/94, s. 31–37.
Ostapiuk A., Moralna ekonomia – homo oeconomicus jako istota pomagająca innym, Ekonomia XXI wieku 2017/1 (13), s. 70–90.
Paczóski P., Znaczenie i wpływ kapitału społecznego na rozwój lokalny, w: R. Brol, A. Sztando (red.), Gospodarka lokalna w teorii i praktyce, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomiczne¬go we Wrocławiu 2015/391, s. 229–238.
Rossi A., Brunori G., Le pratiche di consumo alimentare come fattori di cambiamento. Il caso dei Gruppi di Acquisto Solidale, Agriregionieuropa 2011/27, https://agriregionieuropa. univpm.it/it/content/article/31/27/le-pratiche-di-consumo-alimentare-come-fattori-di-cambiamento-il-caso-dei.
Srogosz T., Międzynarodowe prawo żywnościowe, C.H. Beck, Warszawa 2020.
Srogosz T., Prawo do (odpowiedniej) żywności w prawie międzynarodowym publicznym, w: I. Kraśnicka (red.), Prawo międzynarodowe. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa 2020, s. 193–205.
Taczanowski M., Prawo żywnościowe, Wolters Kluwer, Warszawa 2016.
http://www.fao.org/family-farming/detail/en/c/416085/
https://urgenci.net/csa-history/
https://urgenci.net/csa-map/europe/
https://urgenci.net/principles-of-teikei/
https://web.archive.org/web/20120823234251/http://www.rurdev.usda.gov/rbs/CDP-TN20.PDF
https://www.campiaperti.org/chi-siamo/le-origini/
https://www.dobrze.waw.pl/nasz-model-dzialania/
https://www.dobrze.waw.pl/o-nas/zasady-spoldzielcze/
https://www.food-law.pl/prawo_zywnosiowe/definicja
https://www.sostenibile.com/blog/2013/07/6-principi-per-uneconomia-di-relazione/
https://www.worldcat.org/title/agriculture-and-human-values/oclc/499757833