Od prawa do żywności do suwerenności żywnościowej: teoretycznoprawne i organizacyjne aspekty lokalnych systemów żywnościowych
DOI:
https://doi.org/10.26485/SPE/2021/118/5Słowa kluczowe:
dekolonizacja, korporacje, ludy tubylcze, systemy żywnościowe, suwerenność żywnościowaAbstrakt
Przedmiot badań: Lokalne systemy żywnościowe były podstawą suwerenności żywnościowej przed okresem kolonialnym, z powodzeniem zaspokajając potrzeby żywnościowe ludności na wszystkich kontynentach. Wydłużanie łańcuchów dostaw w ramach eksploatacji kolonialnej i pokolonialnego „globalnego rolnictwa” doprowadziło do załamania tych systemów, powodując zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego w skali regionalnej.
Cel badawczy: Odpowiedź na pytania: czy możliwe jest efektywniejsze radzenie sobie społeczności międzynarodowej z food insecurity poprzez realizację prawa do żywności, którego aktualne rozumienie obarczone jest „kolonialnym brzemieniem”, czy może raczej dzięki inicjatywom opartym na suwerenności żywnościowej będącej „powrotem do korzeni” w formie lokalnych systemów żywnościowych? 1
Metoda badawcza: Badania oparte zostały na metodzie teoretycznej sprowadzającej się do analizy poglądów doktrynalnych w zakresie prawa do żywności, suwerenności żywnościowej i systemów żywnościowych oraz dogmatycznej polegającej na analizie treści aktów prawnych.
Wyniki: Ich wynikiem jest konkluzja, że ów „powrót do korzeni”, w przeciwieństwie do forsowanego i nieefektywnego rolnictwa globalnego, powinien się opierać na gospodarce lokalnej, rolnictwie wspieranym społecznie i inicjatywach z nimi związanych. Krótsze łańcuchy dostaw, respektujące zasady wynikające z food sovereignty, w bardziej efektywny sposób zapewniają bezpieczeństwo żywnościowe.
Liczba pobrań
Bibliografia
Anghie A., Imperialism and International Legal Theory, w: A. Orford, F. Hoffmann, M. Clark (red.), The Oxford Handbook of the Theory of International Law, Oxford 2016, s. 156–172.
Anghie A., Imperialism, Sovereignty and the Making of International Law, Cambridge University Press 2008.
Barbarito L., Economia delle relazioni. Tipologie settoriali e modalità relazionali nell’industria italiana, Franco Angeli, Milano 2004.
Brol R., Relacje między globalnością zmian a lokalnością rozwoju, w: R. Brol, A. Sztando (red.), Gospodarka lokalna w teorii i praktyce, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2013/284, s. 11–18.
Galt E.R., The Moral Economy Is a Doubleedged Sword: Explaining Farmers’ Earnings and Self-exploitation in Community-Supported Agriculture, Economic Geography 2013/89/4, s. 341–365.
Kowalczyk S., Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
Lewicka-Strzałecka A., Moralność finansowa konsumentów jako konstrukt teoretyczny i jego empiryczna reprezentacja na przykładzie polskich konsumentów, Przegląd Socjologiczny 2016/3, s. 41–79.
Lyson T.A., Civic Agriculture: Reconnecting Farm, Food, and Community, Medford, Massachusetts 2004.
Minta S., Kalinowski J., Sprzedaż bezpośrednia realizowana przez rolników a rozwój lokalny, w: R. Brol, A. Sztando, Gospodarka lokalna w teorii i praktyce, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2013/284, s. 132–140.
wa Mutua M., The Ideology of Human Rights, Virginia Journal of International Law 1996/36, s. 589–657.
wa Mutua M., What is TWAIL?, Proceedings of the Annual Meeting (American Society of International Law) 2000/94, s. 31–37.
Ostapiuk A., Moralna ekonomia – homo oeconomicus jako istota pomagająca innym, Ekonomia XXI wieku 2017/1 (13), s. 70–90.
Paczóski P., Znaczenie i wpływ kapitału społecznego na rozwój lokalny, w: R. Brol, A. Sztando (red.), Gospodarka lokalna w teorii i praktyce, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomiczne¬go we Wrocławiu 2015/391, s. 229–238.
Rossi A., Brunori G., Le pratiche di consumo alimentare come fattori di cambiamento. Il caso dei Gruppi di Acquisto Solidale, Agriregionieuropa 2011/27, https://agriregionieuropa. univpm.it/it/content/article/31/27/le-pratiche-di-consumo-alimentare-come-fattori-di-cambiamento-il-caso-dei.
Srogosz T., Międzynarodowe prawo żywnościowe, C.H. Beck, Warszawa 2020.
Srogosz T., Prawo do (odpowiedniej) żywności w prawie międzynarodowym publicznym, w: I. Kraśnicka (red.), Prawo międzynarodowe. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa 2020, s. 193–205.
Taczanowski M., Prawo żywnościowe, Wolters Kluwer, Warszawa 2016.
http://www.fao.org/family-farming/detail/en/c/416085/
https://urgenci.net/csa-history/
https://urgenci.net/csa-map/europe/
https://urgenci.net/principles-of-teikei/
https://web.archive.org/web/20120823234251/http://www.rurdev.usda.gov/rbs/CDP-TN20.PDF
https://www.campiaperti.org/chi-siamo/le-origini/
https://www.dobrze.waw.pl/nasz-model-dzialania/
https://www.dobrze.waw.pl/o-nas/zasady-spoldzielcze/
https://www.food-law.pl/prawo_zywnosiowe/definicja
https://www.sostenibile.com/blog/2013/07/6-principi-per-uneconomia-di-relazione/
https://www.worldcat.org/title/agriculture-and-human-values/oclc/499757833