NOMINATION MECHANISMS OF SELECTED NAMES OF REGIONAL DISHES AND THEIR VEGANIZED COUNTERPARTS IN PAWEŁ OCHMAN’S BOOK ROŚLINNA KUCHNIA REGIONALNA – A COMPARATIVE ANALYSIS
DOI:
https://doi.org/10.26485/RKJ/2024/72/6Abstract
The purpose of this article is to compare the types of nomination mechanisms for the names of regional dishes and their veganized counterparts on the basis of onymic material excerpted from Paweł Ochman’s book titled Roślinna kuchnia regionalna. The dishes in this publication bear two names: a regional one and a new one, veganized by the author. The lexis under scrutiny comprises 116 names assigned to 58 dishes. The analysis includes names from the regions of southern Poland. The background to the study includes a characterization of current trends in Polish regional cuisine and an outline of the problem of naming vegan dishes. The article also explains the concept of veganization and discusses some trends and differences in the nomination processes of selected names. The analysis of the results reveals that the procedure of veganization of names does not serve the purpose of the author’s eradication of cultural heritage, but has a threefold function, namely identifying the designator, individualizing the object of extralinguistic reality and its classification as well as symbolizing the relationship between the individual object and its onimic context. The activities that the author book titled Roślinna kuchnia regionalna undertakes are a way to popularize regional dishes by making them accessible to a wider community.
References
Durydiwka Małgorzata, 2013, Turystyka kulinarna – nowy (?) trend w turystyce kulturowej, „Prace i Studia Geograficzne”, t. 52, s. 9–30.
Dymek Marta, b.r., Jadłonomia, https://www.jadlonomia.com (dostęp: 27.03.2024).
Jaros Violetta, 2012, Techniki nominacyjne w zakresie współczesnej leksyki specjalistycznej odnoszącej się do wyrobów piekarniczych i cukierniczych, „Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo”, z. VIII, s. 103–120.
Karaś Halina, 2010, Ugrupowania dialektów i gwar polskich, w: H. Karaś, red., Dialekty i gwary polskie. Kompendium internetowe, http://www.dialektologia.uw.edu.pl/index.php?l1=podstawy dialektologii&l2=ugrupowania dialektow mwr (dostęp: 23.03.2024).
Kardela Henryk, 2006, (Nie)podobieństwo w morfologii: amalgamaty kognitywne, w: H. Kardela, Z. Muszyński, M. Rajewski, red., Podobieństwo. Kognitywistyka 2, Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej, Lublin, s. 195–210.
Kulesza Mariusz, 2014, Rozważania na temat regionu geograficzno historycznego, „Studia z Geografii Politycznej i Historycznej”, t. 3, s. 27–48.
Linde Samuel Bogumił, 1808, Słownik języka polskiego, t. 1, cz. 2: G–L, Drukarnia XX . Piiarów, Warszawa.
Nowak Tomasz Łukasz, 2017, Czy ryba może być z selera tak jak kaban z kury? O nazwach potraw na wegańskich blogach (i stołach), „Dziennikarstwo i Media”, nr 8, s. 183–195.
Ochman Paweł, 2020, Roślinna kuchnia regionalna, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.
Ochman Paweł, 2022, Kasze w roślinnej kuchni regionalnej, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.
Ochman Paweł, 2023, Roślinna kuchnia kresowa, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.
Ochman Paweł, b.r., Weganon, https://weganon.pl (dostęp: 27.03.2024).
Prusaczyk Monika, 2020, Praktyczne porady, jak ograniczyć mięso w diecie i go¬tować roślinnie, https://dietazglowa.pl/praktyczne porady jak ograniczyc mieso w diecie i gotowac roslinnie (dostęp: 2.11.2024).
Rembiszewska Dorota, 2018, Nazwy potraw w południowo wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych (bandurzak, lewasz, proziak), „Studia Pigoniana”, t. 1, s. 137–145.
Rokicka Alicja, 2024, Gotuj! roślinnie, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.
Romaniuk Julita, 2023, Makaroniara club, wydanie własne.
Romaniuk Julita, b.r., Biedanizm, https://www.instagram.com/biedanizm (dostęp: 27.03.2024).
Sikora Kazimierz, 2021, „Chłopskie jadło” – na pobojowisku stereotypów i kulturowych nieporozumień, w: R. Przybylska, D. Ochmann, red., Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, Wydawnictwo Libron, Kraków, s. 175–201.
Skrzypczak Martyna, 2021, Weganizacja nazw potraw w polszczyźnie (na podstawie źródeł internetowych), „Poznański Półrocznik Językoznawczy”, nr 1(30), s. 107–135.
Szymanderska Hanna, 2015, Kuchnia polska. Potrawy regionalne, Świat Książki, Warszawa.
Tarnowska Beata, 2017, Polska kuchnia regionalna. Smak tradycji, P.H.W. Fenix, Warszawa.
Wałkowicz Eryk, 2020, Roślinny comfort food dla każdego, Flow Books, Kraków.
Wałkowicz Eryk, b.r., erVegan, https://ervegan.com (dostęp: 27.03.2024).
Witaszek Samborska Małgorzata, 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Adama Mickiewicza, Poznań.
Witaszek Samborska Małgorzata, Skrzypczak Martyna, 2022, Tofucznica i skrzydełka z boczniaków, czyli o nazwach potraw zweganizowanych we współczesnej polszczyźnie uwag kilka, „Prace Filologiczne”, nr LXXVII, s. 469–488.
Żarski Waldemar, 2008, Książka kucharska jako tekst, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Łódzkie Towarzystwo Naukowe

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.