MECHANIZMY NOMINACJI WYBRANYCH NAZW POTRAW REGIONALNYCH I ICH ZWEGANIZOWANYCH ODPOWIEDNIKÓW W KSIĄŻCE PAWŁA OCHMANA ROŚLINNA KUCHNIA REGIONALNA – ANALIZA PORÓWNAWCZA

Autor

DOI:

https://doi.org/10.26485/RKJ/2024/72/6

Abstrakt

Celem artykułu jest porównanie typów mechanizmów nominacji nazw potraw regionalnych i ich zweganizowanych odpowiedników na bazie materiału onimicznego, wyekscerpowanego z książki Pawła Ochmana Roślinna kuchnia regionalna. Dania w tej publikacji opatrzone są dwiema nazwami: regionalną i nową, zweganizowaną przez autora. Badana leksyka obejmuje 116 nazw przypisanych do 58 potraw. Analizie poddane zostały nazwy pochodzące z regionów południowej Polski. Tłem do badań jest scharakteryzowanie obecnych trendów w kuchni regionalnej Polski oraz zarysowanie problematyki nazewnictwa dań wegańskich. Wyjaśniono też pojęcie weganizacji. Omówione zosta­ły tendencje i różnice w procesach nominacyjnych wybranych nazw. Na drodze analizy wyników stwierdzono, że zabieg weganizacji nazw nie służy wyrugowaniu dziedzictwa kulturowego przez autora, a pełni trojaką funkcję: identyfikacji desygnatu, indywidualizacji obiektu rzeczywistości pozajęzykowej i jego klasyfikacji oraz symbolizowania relacji między jednostkowym obiektem i jego kontekstem onimicznym. Działania, które podejmuje autor Roślinnej kuchni regionalnej, są spo­sobem na popularyzację dań regionalnych poprzez uprzystępnienie ich szerszej społeczności.

Bibliografia

Durydiwka Małgorzata, 2013, Turystyka kulinarna – nowy (?) trend w turystyce kulturowej, „Prace i Studia Geograficzne”, t. 52, s. 9–30.

Dymek Marta, b.r., Jadłonomia, https://www.jadlonomia.com (dostęp: 27.03.2024).

Jaros Violetta, 2012, Techniki nominacyjne w zakresie współczesnej leksyki specjalistycznej odnoszącej się do wyrobów piekarniczych i cukierniczych, „Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo”, z. VIII, s. 103–120.

Karaś Halina, 2010, Ugrupowania dialektów i gwar polskich, w: H. Karaś, red., Dialekty i gwary polskie. Kompendium internetowe, http://www.dialektologia.uw.edu.pl/index.php?l1=podstawy dialektologii&l2=ugrupowania dialektow mwr (dostęp: 23.03.2024).

Kardela Henryk, 2006, (Nie)podobieństwo w morfologii: amalgamaty kognitywne, w: H. Kardela, Z. Muszyński, M. Rajewski, red., Podobieństwo. Kognitywistyka 2, Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej, Lublin, s. 195–210.

Kulesza Mariusz, 2014, Rozważania na temat regionu geograficzno historycznego, „Studia z Geografii Politycznej i Historycznej”, t. 3, s. 27–48.

Linde Samuel Bogumił, 1808, Słownik języka polskiego, t. 1, cz. 2: G–L, Drukarnia XX . Piiarów, Warszawa.

Nowak Tomasz Łukasz, 2017, Czy ryba może być z selera tak jak kaban z kury? O nazwach potraw na wegańskich blogach (i stołach), „Dziennikarstwo i Media”, nr 8, s. 183–195.

Ochman Paweł, 2020, Roślinna kuchnia regionalna, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.

Ochman Paweł, 2022, Kasze w roślinnej kuchni regionalnej, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.

Ochman Paweł, 2023, Roślinna kuchnia kresowa, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.

Ochman Paweł, b.r., Weganon, https://weganon.pl (dostęp: 27.03.2024).

Prusaczyk Monika, 2020, Praktyczne porady, jak ograniczyć mięso w diecie i go¬tować roślinnie, https://dietazglowa.pl/praktyczne porady jak ograniczyc mieso w diecie i gotowac roslinnie (dostęp: 2.11.2024).

Rembiszewska Dorota, 2018, Nazwy potraw w południowo wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych (bandurzak, lewasz, proziak), „Studia Pigoniana”, t. 1, s. 137–145.

Rokicka Alicja, 2024, Gotuj! roślinnie, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa.

Romaniuk Julita, 2023, Makaroniara club, wydanie własne.

Romaniuk Julita, b.r., Biedanizm, https://www.instagram.com/biedanizm (dostęp: 27.03.2024).

Sikora Kazimierz, 2021, „Chłopskie jadło” – na pobojowisku stereotypów i kulturowych nieporozumień, w: R. Przybylska, D. Ochmann, red., Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, Wydawnictwo Libron, Kraków, s. 175–201.

Skrzypczak Martyna, 2021, Weganizacja nazw potraw w polszczyźnie (na podstawie źródeł internetowych), „Poznański Półrocznik Językoznawczy”, nr 1(30), s. 107–135.

Szymanderska Hanna, 2015, Kuchnia polska. Potrawy regionalne, Świat Książki, Warszawa.

Tarnowska Beata, 2017, Polska kuchnia regionalna. Smak tradycji, P.H.W. Fenix, Warszawa.

Wałkowicz Eryk, 2020, Roślinny comfort food dla każdego, Flow Books, Kraków.

Wałkowicz Eryk, b.r., erVegan, https://ervegan.com (dostęp: 27.03.2024).

Witaszek Samborska Małgorzata, 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Adama Mickiewicza, Poznań.

Witaszek Samborska Małgorzata, Skrzypczak Martyna, 2022, Tofucznica i skrzydełka z boczniaków, czyli o nazwach potraw zweganizowanych we współczesnej polszczyźnie uwag kilka, „Prace Filologiczne”, nr LXXVII, s. 469–488.

Żarski Waldemar, 2008, Książka kucharska jako tekst, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław.

Pobrania

Opublikowane

2024-12-23

Jak cytować

Kasprzyk , N., & Sitek , K. (2024). MECHANIZMY NOMINACJI WYBRANYCH NAZW POTRAW REGIONALNYCH I ICH ZWEGANIZOWANYCH ODPOWIEDNIKÓW W KSIĄŻCE PAWŁA OCHMANA ROŚLINNA KUCHNIA REGIONALNA – ANALIZA PORÓWNAWCZA. Rozprawy Komisji Językowej, 72, 97–121. https://doi.org/10.26485/RKJ/2024/72/6