O wyborach do Sejmu Śląskiego w autonomicznym województwie śląskim – zagadnienia wybrane - Milewski, Michał (Studia Wyborcze, 2025)
Studia nad prawem wyborczym do Sejmu Śląskiego autonomicznego województwa śląskiego w kontekście nauk prawnych pozostają problematyką badawczą, która w dotychczasowym piśmiennictwie nie jest ujęta wyczerpująco. W opracowaniu autor podjął próbę przeglądu stanu prawnego zasad elekcji do tego organu za lata 1922–1939, a więc w całym okresie faktycznego funkcjonowania autonomicznego województwa śląskiego. W pierwszej części artykułu przedstawił ramy prawne działalności Sejmu Śląskiego, przyjmując za podstawę analizy przepisy Ustawy Konstytucyjnej z dnia 15 lipca 1920 r. zawierającej statut organiczny Województwa Śląskiego. Ponadto dokonał rysu głównych kompetencji izby, uprawnień, obowiązków oraz kadencyjności. Jednym z najistotniejszych poruszonych zagadnień jest brak realizacji obowiązku uchwalenia przez Sejm I kadencji ustawy o wewnętrznym ustroju województwa śląskiego, która miała zawierać przepisy o ordynacji wyborczej do tego organu. Dalej przedstawiono system prawa wyborczego odrębnie dla każdej z czterech kadencji Sejmu Śląskiego. Każdy z podanych fragmentów zawiera rozwiązania ustawodawcy w przedmiocie: (1) czynnego i biernego prawa wyborczego, (2) określenia i powoływania podmiotów zobowiązanych do przeprowadzenia wyborów, (3) zasad przeliczania głosów, (4) zatwierdzania wyników wyborów oraz (5) legitymacji do oprotestowania wyników elekcji. Oprócz analizy stanu prawnego zasad wyboru Sejmu Śląskiego omówiona została także kwestia unifikacji ustawodawstwa śląskiego z krajowym w odniesieniu do prawa wyborczego oraz próba rozważenia zasadności realizacji tej unifikacji.