Dysproporcjonalność wyborów do Sejmu RP – uwagi na tle wyników wyborów parlamentarnych z lat 2019 i 2023 - Woźnicki, Marek (Studia Wyborcze, 2025)
Przedmiotem artykułu jest analiza zjawiska dysproporcjonalności wyborów do Sejmu. Jako hipotezę badawczą przyjęto, że na powstanie tego zjawiska decydujący wpływ ma stosowanie metody d’Hondta oraz istnienie aż 41 okręgów wyborczych w wyborach do pierwszej izby parlamentu w Polsce. W celu weryfikacji tej hipotezy przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu wielkości okręgów wyborczych na wyniki wyborów do Sejmu z lat 2019 i 2023, uwzględniające propozycje utworzenia mniejszej liczby okręgów wyborczych, w większości pokrywających się z granicami województw, a także wpływu stosowania metody d’Hondta oraz metody Sainte-Laguë na wyniki wyborów.