Równość materialna wyborów. Ujęcie klasyczne i rewizjonistyczne - Cebula, Adam (Studia Wyborcze, 2021)
Artykuł jest próbą usystematyzowania pojawiających się w doktrynie rozbieżności wokół znaczenia pojęcia materialnej równości wyborów. W części pierwszej przedstawiony jest rys historyczny, obrazujący pojawienie się idei równości wyborów w toku rozwoju instytucji demokratycznego państwa prawa. W części drugiej omówiono podstawowy sens wyborczej normy równościowej oraz specyficzna interpretacja materialnego aspektu równości wyborów, zakładająca konieczność zapewnienia wyborom równym cechy proporcjonalności. Ze względu na stosowany w systemach wyborczych większościowy model elekcji, podstawowa wykładnia materialnej równości wyborów określona zostaje mianem jej wykładni klasycznej, posiadającej nadal pozycję dominującą w doktrynie prawa wyborczego.