Próg i okręg wyborczy a proporcjonalność. symulacja zmiany parametrów na przykładzie wyborów do sejmików województw - Peszyński, Wojciech; Tomczak, Łukasz (Studia Wyborcze, 2024)
W artykule przeanalizowano, jaki wpływ na poziom proporcjonalności wyborów do sejmików województw będzie mieć zmiana parametrów systemu wyborczego. Wzięto pod uwagę wysokość klauzuli zaporowej oraz wielkość okręgów wyborczych. Analizie poddano wyniki głosowania w sześciu wyborach w latach 2002–2024. Przy obowiązującej w danych wyborach liczbie okręgów likwidacja ustawowego progu nie spowodowała zwiększenia poziomu proporcjonalności, a podwyższenie progu do 8% nie spowodowało obniżenia poziomu proporcjonalności w większości województw. Wzrost proporcjonalności następował częściej w przypadku zwiększenia okręgu niż w przypadku ograniczenia wysokości progu wyborczego. Wprowadzenie jednego, dużego okręgu na poziomie województwa zdecydowanie bardziej sprzyja zwiększeniu poziomu proporcjonalności wyborów niż likwidacja progu wyborczego z zachowaniem dotychczasowej struktury okręgów.