Okręgi wyborcze w wyborach do Sejmu RP na tle podziału administracyjnego Kościoła katolickiego w Polsce. Ta sama liczba, a inne wyniki – analiza symulacyjna z lat 2019 i 2023 - Pieniężny, Dawid (Studia Wyborcze, 2024)
Artykuł ma na celu zaprezentowanie wyników wyborów do Sejmu RP wedle preferencji wyborczych przedstawianych w jednostkach organizacyjnych Kościoła katolickiego w Polsce, jakimi są archidiecezje i diecezje, których liczba jest tożsama liczbie okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu RP. Autor wskazuje, że zmiana granic okręgów wyborczych może powodować znaczącą zmianę wyników wyborów, a co za tym idzie, generować zmianę zdolności koalicyjnych i relewantności partii politycznych, a nawet powodować zmianę większości parlamentarnej, co niesie za sobą również potencjalną zmianę rządu.