Prawybory jako metoda wewnątrzpartyjnej selekcji kandydatów w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej. Casus Nowej Nadziei - Daniluk, Dawid (Studia Wyborcze, 2024)
Wewnątrzpartyjna selekcja kandydatów może przybrać różne formy. Za najbardziej demokratyczny i otwarty sposób nominacji kandydatów należy uznać prawybory. Partie polityczne rzadko decydują się na przeprowadzanie prawyborów, w szczególności w wyborach parlamentarnych. Na taki krok zdecydowała się Nowa Nadzieja – partia wchodząca w skład szerszej formacji (Konfederacja Wolność i Niepodległość) posiadającej reprezentację w Sejmie RP. Podczas prawyborów dokonywano wyboru kandydatów, którzy mieli zająć pierwsze miejsca na listach wyborczych w poszczególnych okręgach w wyborach do pierwszej izby polskiego parlamentu. W artykule przedstawiono sposoby wewnątrzpartyjnej selekcji kandydatów oraz poddano analizie założenia oraz przebieg prawyborów Nowej Nadziei.