Wybrane zagadnienia dotyczące sankcji grożących partiom politycznym w związku z naruszeniem przez nie przepisów ustawy o partiach politycznych w zakresie finansów i finansowania partii - Gąsior, Tomasz (Studia Wyborcze, 2021)
Artykuł ten poświęcony został zagadnieniu, które nie było wiodącym przedmiotem opracowań związanych z finansowaniem partii politycznych w Polsce. Podjęto w nim mianowicie kwestię konsekwencji przyjęcia rocznych informacji finansowych partii politycznych o otrzymanej subwencji i sprawozdań partii o źródłach pozyskania środków finansowych oraz o wydatkach poniesionych ze środków Funduszu Wyborczego ze wskazaniem uchybień, a przede wszystkim następstw odrzucenia tych informacji i sprawozdań. Odniesiono się do automatyzmu występującego w tych działaniach, do roli, jaką odgrywa w nich PKW, do wysokości i odpowiedniości sankcji przewidzianych w przypadku odrzucenia informacji, ale przede wszystkim sprawozdań partii, czy do proporcji kary w stosunku do popełnionego naruszenia przepisów ustawy o partiach politycznych, bywa, że skutkującej utratą przez partię prawa do subwencji z budżetu państwa. Prowadzone rozważania oparte zostały na analizie przypadku, ale także na orzecznictwie PKW, SN, TK, jak i na stanowiskach doktryny. Zaprezentowano również pojawiające się propozycje rozwiązań legislacyjnych w tej materii oraz sformułowano nowe wnioski de lege ferenda.