Архаические явления в говоре старообрядцев в Польше: Zjawiska archaiczne w gwarze staroobrzędowców w Polsce - Grzybowski, Stefan (Rozprawy Komisji Językowej, 2019)
https://doi.org/10.26485/RKJ/2018/66/10 Artykuł w języku rosyjskim Wyspowa gwara staroobrzędowców w Polsce obok wielu osobliwości związanych z jej funkcjonowaniem nw otoczeniu obcojęzycznym zawiera również pojedyncze przypadki form mających paralele w historii języka rosyjskiego i nieznanych we współczesnych gwarach rosyjskich lub w języku literackim. Do archaicznych można zaliczyć przysłówek исто (‘jak należy’), partykułę дей (‘podobno’, zam. де lub дескать), formę ямаем (‘mamy’ zam. маем), jak też кашчуны