Analiza językowa komentarzy redakcyjnych publikowanych w „Nowinach Sokólskich” pod kątem zróżnicowanego odbioru zawartych w nich implikatur: http://doi.org/10.26485/RKJ/2017/64/2 - Białomyzy, Jerzy (Rozprawy Komisji Językowej, 2018)
Celem artykułu jest wskazanie manipulacyjnego charakteru tekstów z tygodnika regionalnego, szczególnie odnoszących się do postaci miejscowych polityków, poprzez analizę tekstów prasowych z „Nowin Sokólskich” (poczytny tygodnik informacyjny w powiecie sokólskim, mający charakter gazety popularnej – soft tabloid). Tygodnik poświęcony jest najciekawszym informacjom z powiatu sokólskiego (województwo podlaskie). W niniejszym artykule teksty wyekscerpowane z „Nowin Sokólskich” badane są pod kątem występowania implikatur. Intencje obecne w wypowiedziach są ich składową, gdyż od poprawnego ich odczytania zależy wzajemne zrozumienie się nadawcy i odbiorcy oraz efekt perswazyjny wypowiedzi. Analiza językowa została poprowadzona pod kątem zróżnicowanego odbioru implikatur w zależności od typu odbiorcy, tego, jaką dysponuje on wiedzą o świecie, i od tego, czy jest w stanie przeprowadzić odpowiednie wnioskowanie, aby odczytać przekaz zgodnie z intencją autora. Co za tym idzie, wypowiedzi autora mogą naruszać (lub nie) tzw. maksymy konwersacyjne – zasady zdefiniowane m.in. przez Paula Grice’a, odnoszące się do walorów komunikacyjnych języka. Poza tym, jak w przypadku każdej innej sytuacji komunikacyjnej, mamy również do czynienia z implikaturami, czyli treściami niewypowiadanymi bezpośrednio.