W poszukiwaniu wyznaczników elegancji językowej - Wierzbicka-Piotrowska, Elżbieta (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
W artykule zostało opisane zjawisko elegancji językowej, która jest przypisywana konkretnym wypowiedziom ustnym lub pisemnym, chociaż nie były nigdy wymienione jej cechy charakterystyczne. Analiza dostępnych przykładów takich wypowiedzi miała więc na celu ustalenie, jakie środki językowe i techniki komunikacyjne sprzyjają tworzeniu eleganckiego tekstu. W rezultacie okazało się, że są one związane z etyką komunikacji, etykietą językową, estetyką słowa i poprawnością językową, ale i tak nie zawsze ich obecność w tekście czyni go eleganckim. Zjawisko elegancji językowej zależy bowiem nie tylko od formy i treści tekstu, ale także od kultury osobistej jego autora, od empatii skierowanej przez niego do odbiorcy wypowiedzi i od dostosowania interakcji słownej do sytuacji, w jakiej pojawił się akt mowy.