Ze współczesnych gwar wielkopolskich: oboczność typu "pozywać // nazywać" - Sierociuk, Jerzy (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
W artykule podjęta została próba opisu funkcjonowania rzadkich już form gwar wielkopolskich określających nominacje – typu nazywać i pozywać. Główna uwaga koncentruje się na śledzeniu żywotności typu pozywać, formy notowanej już praktycznie tylko w wypowiedziach (naj)starszych mieszkańców wielkopolskich wsi. Wprowadzony do korpusu materiał terenowy opatrzony informacjami zawierającymi między innymi datę urodzenia rozmówcy oraz miejscowość jego zamieszkania pozwala śledzić żywotność analizowanych form wraz z określeniem reprezentacji pokoleniowej ich użytkowników. Typ pozywać współcześnie (po roku 2000) z różną intensywnością notowany bywa jeszcze praktycznie w przeważającej części Wielkopolski, a używający go mieszkańcy wsi reprezentują pokolenie już odchodzące. W artykule odnotowano także sporadyczne zapisy typu nazwisko o odmiennej od języka ogólnego semantyce ‘nazwa’.