Elementy wschodniosłowiańskie w tekście "Dziadów" Adama Mickiewicza - Rudnicka-Fira, Elżbieta (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
W artykule omówiono elementy wschodniosłowiańskie i ich rolę w tekście Dziadów Adama Mickiewicza, przedstawiając je w różnych grupach semantycznych. Są to nie tylko genetyczne pożyczki z języków wschodniosłowiańskich, ale również tzw. tekstowe, stylistyczne wschodniosłowianizmy, konotujące realia związane z Rosją carską. Te drugie nie mają genezy wschodniosłowiańskiej (są to np. latynizmy czy germanizmy), ale były one powszechnie znane i używane w zaborze rosyjskim, łączą się z despotyczną, bezwzględną władzą caratu. Są to leksemy swoiste, nacechowane, związane z historią i kulturą, jednoznacznie kojarzone z zaborcą.