O kilku neoregionalizmach związanych z transportem miejskim w Poznaniu - Piotrowicz-Krenc, Anna; Witaszek-Samborska, Małgorzata (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Artykuł dotyczy kilku regionalnych neologizmów związanych z transportem publicznym, które pojawiły się w XXI wieku w gwarze miejskiej Poznania. W 2014 roku wprowadzono w stolicy Wielkopolski system elektroniczny pod nazwą Poznańska Elektroniczna Karta Aglomeracyjna, od której utworzono skrótowiec PEKA. Autorki omawiają i ilustrują cytatami z internetu kolejno sam leksem PEKA oraz wyrażenia karta PEKA, aplikacja PEKA (od 2023 roku), konto PEKA, wyraz tPortmonetka, zwroty odbić – odbijać kartę PEKA, odbić – odbijać kartę, odbić – odbijać PEKĘ, odbić – odbijać tPortmonetkę i czasownik odbić się w znaczeniu ‘odbić kartę PEKA, PEKĘ, tPortmonetkę’, które w związku z tym systemem pojawiły się w polszczyźnie mieszkańców Poznania. Wszystkie te wyrazy i połączenia wyrazowe są powszechnie używane w lokalnych tekstach oficjalnych i potocznych. Świadczy to o wadze gwary miejskiej Poznania jako odzwierciedlającego zmiany współczesnej aglomeracji składnika kulturowego pejzażu miasta.