Leksemy "brejdak", "brejdaczka' w różnych odmianach polszczyzny - Kucharzyk, Renata (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Przedmiotem artykułu są leksemy brejdak ‘brat’, brejdaczka ‘siostra’ – wyrazy postrzegane jako regionalizmy lubelskie. Omówiono ich występowanie w różnych odmianach języka polskiego. Pokazano zróżnicowanie semantyczne tych wyrazów i wskazano na ich obecność poza regionem lubelskim.