"Kałmuk" w gwarach polskich - Konczewska, Katarzyna (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Przedmiotem artykułu jest leksem kałmuk mający nieliczne poświadczenia w gwarach polskich, występujący z formantami -ak, -uk, -yk, przy czym formant -ak został zarejestrowany tylko w gwarach nadsańskich przez Halinę Pelcową. W artykule przedstawiono znaczenia leksemu kałmuk na podstawie źródeł leksykograficznych i Kartoteki Słownika gwar polskich, a także źródeł internetowych. Zwrócono uwagę na nazwiska odapelatywne występujące na terenie Polski. Prześledzono rozwój etnonimu Kałmuk, wskazano podstawy etymologiczne. Autorka wysuwa wniosek, że w gwarach polskich leksem kałmuk ma trzy podstawowe znaczenia, z których jedno jest archaiczne i najprawdopodobniej należy do najstarszej, osmańsko-tureckiej, grupy turcyzmów w języku polskim. Poświadczenie leksemu w gwarach polskich może być zarówno wynikiem bezpośrednich, historycznych kontaktów Słowian z Mongołami, jak i skutkiem interferencji wschodniosłowiańskiej, przede wszystkim gwar ukraińskich, a także świadectwem pamięci językowej drugiej wojny światowej.