Historia polskiego Spiszu utrwalona w słowniku gwarowym (z prac nad "Ilustrowanym słownikiem gwary i kultury spiskiej") - Kąś, Józef; Rak, Maciej (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
W artykule został umieszczony przegląd zapożyczeń leksykalnych w gwarze spiskiej. Zapożyczenia te są pochodzenia węgierskiego, rumuńskiego, południowosłowiańskiego, ukraińskiego, słowackiego, niemieckiego i greckiego. Wiele pożyczek (często określanych zbiorczo jako karpatyzmy, dotyczy to zwłaszcza rumunizmów i południowych slawizmów) przybyło na Podhale wraz z migracjami wołoskimi, podobnie jak ukrainizmy. Słowacyzmy i hungaryzmy przenikały krótszą drogą – z południa na północ. Natomiast germanizmy świadczą o wielowiekowym wpływie języka niemieckiego na polszczyznę i o tym, że Spisz należał do Austro-Węgier. Podstawą materialną naszych badań jest Ilustrowany słownik gwary i kultury spiskiej.