OBRAZ DAWNEGO MIASTA WE WSPOMNIENIACH MIESZKAŃCÓW WSI SPISKICH - Grochola‑Szczepanek , Helena (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Artykuł podejmuje próbę interpretacji obrazu dawnego miasta, utrwalonego w wypowiedziach mieszkańców wsi spiskich. Podstawą materiałową jest elektroniczny korpus mowy mieszkańców tego regionu (Korpus Spiski). Obserwacji poddano kolokacje leksemów w zakresie pola tematycznego MIASTO. Obrazowanie miasta nie odbywa się z perspektywy samego mieszkańca, lecz zewnętrznego obserwatora. Jest nim przedstawiciel charakterystycznej kategorii socjologiczno‑kulturowej związanej na stałe z przestrzenią wiejską. Determinuje to sposób widzenia miasta oraz jego waloryzację z innej per spektywy. Tradycyjnie miasto jawi się jako przestrzeń handlowa z kultowym jarmarkiem oraz jako przestrzeń do pracy dla mieszkańców wsi. Badanie kolokacji pozwoliło wyodrębnić sformułowania typu być na jarmarku, stać na targowicy, robić w Kombinacie, jechać kombinatem oraz określenia Miasto, Kombinat, mające status nazw własnych w mowie mieszkańców wsi.