„MAŁY” SŁOWNIK GWAROWY: NOWE GATUNKI - Dydyk-Meusz, Hanna (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Artykuł stanowi analizę popularnego we współczesnej ukraińskiej leksykografii gwarowej zjawiska, jakim jest „mały słownik”, nazywany także „słownikiem zwięzłym”, „glosariuszem” czy „materiałami do słownika”. Ponadto zaproponowano nowe gatunki „małych” słowników gwarowych, takie jak „słownik kobiecy” i „słownik rodzinny”, które są już realizowane w praktyce od czasu opublikowania leksykonu Mokryany. Gwara wsi mojej matki. Słownik (Мокряни. Говірка маминого села. Словник) (Lwów, 2021), reprezentującego gwary naddniestrzańskie. Powstanie tego typu słowników warunkują przede wszystkim czynniki pozajęzykowe, które miały istotny wpływ na życie wielu ukraińskich rodzin, zwłaszcza w Galicji: represje, zesłania i emigracja. Informatorkami są kobiety, które we wspomnieniach i zapiskach przekazują cenne informacje na temat różnych aspektów życia czterech pokoleń rodziny ukraińskiej na przestrzeni stulecia – od początku XX wieku do początku XXI wieku. Analizowana w artykule praca leksykograficzna stanowi nie tylko podstawę szerszych badań dialektologicznych, ale także istotny element współczesnych studiów genderowych.