GWARA UKRAIŃSKA MIESZKAŃCÓW XIX WIECZNEJ WSI NADBUŻAŃSKIEJ W RELACJACH JEJ UŻYTKOWNIKÓW Z CERKWIĄ, DWOREM I MIASTEM (NA PODSTAWIE PROZY LEONA KUNICKIEGO) - Dudek‑Szumigaj , Agnieszka (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Przedmiotem analizy są utwory Leona Kunickiego o tematyce wiejskiej (Poczciwa szlachta, Salony wiejskie, Dwaj bracia, Daniłko flis, Wasilowa chata, Panna ekonomówna, Djak, Synowie gajowego, Stary rybak, Powrót z praźniku, Maryśka). W artykule omówiono zróżnicowanie społeczne, konfesyjne i językowe pogranicza polsko‑ukraińskiego: kształtowanie się dwujęzyczności, przełączanie kodów językowych zależnie od sytuacji komunikacyjnych, nazewnictwo własne (nazwy miejscowe, imiona, nazwiska, nazwy marytonimiczne) i apelatywne. Opisano wprowadzanie do tekstów utworów elementów gwary ukraińskiej (stylizację językową).