Słownictwo ludowe jako podstawa derywacyjna XIX-wiecznych nazwisk Piotrkowa Trybunalskiego - Klimas, Agnieszka (Rozprawy Komisji Językowej, 2023)
Przedmiotem analizy są nazwiska historyczne występujące w XIX-wiecznych materiałach archiwalnych w Piotrkowie Trybunalskim, motywowane słownictwem ludowym poświadczonym na ziemi piotrkowskiej. W pracy zastosowano metodologię kognitywną, która pozwoliła na wyodrębnienie pięciu kategorii pojęciowych: pokrewieństwo, praca, przestrzeń i miejsce, wygląd i charakter, część–całość, zbiór–element, odzwierciedlonych w formacjach antroponimicznych. Prototypowymi konstrukcjami nazewniczymi motywowanymi słownictwem ludowym są formacje powstałe drogą onimizacji. W kreacji nazwisk uczestniczyła nieliczna grupa sufiksów, wśród nich wyróżniały się te z komponentem -k-. Słownictwo ludowe służyło najczęściej do opisywania nazywanych postaci (kategoria wygląd i charakter; kategoria część–całość, zbiór–element) poprzez przywoływanie relacji człowieka z otaczającym go światem.