ПРО УКРАЇНСЬКИЙ ІМЕННИК ОБÁРІНОК ‘БУБЛИК’ - Вербовий, Микола (Rozprawy Komisji Językowej, 2022)
W artykule przedstawiono etymologię rzeczownika обáрінок ‛obarzanek’ oraz jego warianty funkcjonujące w języku ukraińskim w zestawieniu z odpowiadającymi im nazwami w językach białoruskim i rosyjskim. Autor dochodzi do wniosku, że ukraiński rzeczownik обáрінок z jego wariantami fonetycznymi, akcentuacyjnymi i słowotwórczymi обáрянок, обáрíнок, обáрúнок oraz białoruska nazwa абарáнак są wynikiem bezpośredniego wpływu języka polskiego, podczas gdy rosyjski rzeczownik барáнка tylko pośrednio wiąże się z wpływami polskimi, gdyż jest to zaadaptowana nazwa białoruska. Warianty rzeczownika обáрінок rozpatrywane są w artykule pod względem geograficznym i chronologicznym. Ukraińskie nazwy обáрянок, обаря́нок, обаря́нець i обáрінок, барíнок, вобарúнок, обарíнок, обарúнок odzwierciedlają zarówno charakter kontaktów polsko-ukraińskich od końca XIV wieku do drugiej połowy XVII wieku, jak i zmiany wewnętrzne w strukturze języków polskiego i ukraińskiego.