Nazwiska patronimiczne zakończone na -owicz, -ewicz na południowo-wschodniej Lubelszczyźnie w XVII i XVIII wieku - Olejnik, Marek (Rozprawy Komisji Językowej, 2022)
Przedmiotem artykułu są nazwiska z formantem -owicz, -ewicz zanotowane na południowo-wschodniej Lubelszczyźnie, a dokładnie na terenie starostw grabowieckiego i hrubieszowskiego w XVII i XVIII wieku. Bazą materiałową są głównie akta miast Grabowiec i Hrubieszów. Podstawą nazwisk będących przedmiotem artykułu są przede wszystkim imiona chrześcijańskie, rzadziej przezwiska.