Językowy obraz kobiety i mężczyzny w pieśniach ludowych: Jazykový obraz ženy a muža vo folklórnych piesňach - Urbancová, Lujza (Rozprawy Komisji Językowej, 2019)
https://doi.org/10.26485/RKJ/2018/65/13 Artykuł w języku słowackim Celem artykułu jest zestawienie różnic w prezentacji męskiej i żeńskiej płci w pieśniach ludowych. W założeniu jest to studium relacji języka do społeczeństwa. Korpus badawczy składa się z tysiąca pieśni, które są częścią śpiewnika. Autorka poświęca uwagę prezentacji pewnych cech ze względu na ich związek z męskim i żeńskim subiektem, np. uczuciom, relacjom między kobietą a mężczyzną, rozwiązłości, niewierności, alkoholizmowi, przemocy fizycznej, podróżowaniu, wykształceniu itd. Analiza pokazała, że pieśni folklorystyczne tworzą pewien stereotyp żeńskości i męskości, jednak płcie nie są prezentowane opozycyjnie – przedstawiają swoistą komplementarność.