Słownictwo związane z organizacją i życiem wsi w "Obrazkach stanu włościan litewskich do ich usamowolnienia to jest do roku 1864" Adama Bućkiewicza - Sokólska, Urszula (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Obrazki stanu włościan litewskich do ich usamowolnienia to jest do roku 1864 są dziełem ze wszech miar interesującym, budzącym szacunek ze względu na autentyzm i drobiazgowość opisu realiów wiejskich. Autor tekstu – Adam Bućkiewicz – przedstawia tu wielowątkowy i wielopłaszczyznowy obraz wsi sokólskiej. W niniejszym artykule przedmiotem analizy stanie się leksyka wyekscerpowana z rękopisu przygotowanego do druku przez Andrzeja Garbuza i Radosława Tumiela ze Stowarzyszenia Na Rzecz Zachowania Dziedzictwa Kulturowego Sokólszczyzny „Sakolczyna”, a dotycząca nazw: osób (w tym również urzędników i przedstawicieli Kościoła), sprzętów i urządzeń domowych, zwyczajów i obrzędów, terenów i części pól, miar i wag, pomieszczeń, odzieży i tkanin oraz potraw i napojów.