Z dialektologią za pan brat, a nawet na Ty - Sikora, Kazimierz (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Artykuł omawia pochodzenie i rozwój znaczeniowy dwóch frazeologizmów: być z kimś, czymś za pan brat oraz być z kimś, czymś na ty. Oba frazeologizmy wywodzą się z dawnych formuł zwracania się do adresata i obyczajów językowych polskiej szlachty. Swoją dzisiejszą postać i funkcje przyjęły w wyniku metaforyzacji składnika wysokiej pozycji społecznej oraz pozytywnych kulturowych konotacji prestiżu i elitarności.