Przydatność "Słownictwa ludowego…" Karola Dejny do badań nad leksyką z zakresu budownictwa - Sicińska, Katarzyna (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
W artykule zostało podjęte zagadnienie przydatności zbioru leksykograficznego Karola Dejny pt. Słownictwo ludowe z terenu byłych województw kieleckiego i łódzkiego (1974–1985) do badań nad leksyką z zakresu budownictwa. Zalety słownika to: bogactwo ilościowe i jakościowe leksyki (opracowanie zawiera ok. 600 wyrazów z zakresu budownictwa, tworzących wielopiętrowe pole tematyczne), znaczny zasób synonimów i polisemów oraz rozbudowany system odsyłaczy między hasłami. Podstawowymi mankamentami z perspektywy badacza leksyki są: system definicji zawartych w Słownictwie ludowym… (liczne definicje sygnowane skrótem ‘ts.’, odsyłające do znaczeń ogólnopolskich, definicje synonimiczne oraz niekiedy zbyt ogólne definicje realnoznaczeniowe), niedostatki dokumentacji tekstowej poświadczającej użycie wyrazów, a ponadto pewne niekonsekwencje w opracowywaniu ciągów synonimicznych.