"Na wszystko jest przysłowie". Kształtowanie się semantyki leksemu "przysłowie" w polszczyźnie ogólnej i dialektalnej - Popławski, Emil (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Artykuł dotyczy kształtowania się zakresu semantycznego leksemu przysłowie w polszczyźnie ogólnej i dialektalnej. Okazuje się, że od początku był to leksem wieloznaczny. Notowano go nie tylko w znaczeniu ‘wyrażenie lub zdanie utrwalone w tradycji ustnej, wyrażające jakąś myśl ogólną, wskazówkę, przestrogę lub komentarz jakiejś sytuacji’, ale też jako określenie: opowieści, opowiadania; opinii, sądu ogółu, zwykle negatywnego; złośliwej uwagi, docinka, przytyku; przydomka, przezwiska; wyrażenia lub zdania albo wyrazu nawykowo wtrącanego przez kogoś do wypowiedzi; przysłówka (część mowy); a ponadto w gwarach – wyrazu lub konstrukcji składniowej oraz właściwego komuś zwyczaju, nawyku związanego z mówieniem. Dopiero w XX wieku wyraz się ujednoznacznił, co wyraźnie widać w polszczyźnie ogólnej.