Chłopskie pole jako wartość - Kurek, Halina (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Przedmiotem artykułu jest chłopskie pole stanowiące kluczową wartość i fundament tożsamości wiejskiej wspólnoty językowo-kulturowej. Termin pole określa na wsi: pola uprawne, łąki, pastwiska, ugory i odłogi. Chłopskie pole postrzegam w tekście dwuwymiarowo – jako wartość materialną i społeczną. Dla wiejskiej wspólnoty pole jest ziemią uświęconą, miejscem pracy i wypoczynku, ale też praktyk magicznych. Pole ma własną podmiotowość, zostało bowiem nazwane. Najważniejszą częścią owej podmiotowości jest człowiek, który, dzięki swym przodkom, został doń przypisany. O podmiotowości pola świadczy też traktowanie ziemi jako matki-żywicielki. W ostatnich dziesięcioleciach społeczno-kulturowe transformacje wiejskiej przestrzeni nieco zmodyfikowały wizerunek chłopskiego pola, ale nie zmieniły jego wartościowania – zawsze wysokiego i bardzo pozytywnego.