"Totyz" – tajemnicza podhalańska nazwa rdestu plamistego ("Polygonum persicaria" L.) - Kulak, Ilona (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie jednej z ludowych nazw rdestu plamistego (Polygonum persicaria L.), funkcjonującej w gwarze podhalańskiej. Motywację fitonimu totyz (od słów to tyz ‘to też’) wyjaśnia legenda krążąca w różnych wariantach wśród mieszkańców wsi położonych na południowym krańcu Polski. Przekazywana z pokolenia na pokolenie opowieść o Matce Boskiej, która nakazuje ludziom poświęcić tak niepozorne ziele, jakim jest rdest plamisty (to też weźcie), przechowuje pamięć o zwyczajach związanych z roślinami, odzwierciedla także wiarę w ich magiczną moc, ukazuje religijność społeczności wiejskiej, jej antropocentryzm czy naiwność w zgłębianiu istoty rzeczy.