„Chłop je mięso, kiedy kura chora albo on chory”, czyli o ludowej wegekuchni w świetle krajeńskiej leksyki

Autor

  • Krzysztof Kołatka Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Językoznawstwa

DOI:

https://doi.org/10.26485/RKJ/2023/71/4

Słowa kluczowe:

Krajna, gwary krajeńskie, leksyka kulinarna, kuchnia ludowa, kuchnia wegetariańska

Abstrakt

Kulinaria jawią się jako jedno z najobszerniejszych i najbardziej heterogenicznych pól tematycznych na gruncie (nie tylko) polszczyzny ludowej. Biorąc pod uwagę niezmierzone bogactwo kultury żywieniowej polskiej wsi, ów fakt nie powinien budzić większego zdziwienia. Najwyżej cenionym – dzięki swoim walorom odżywczym i smakowym – komponentem tradycyjnej wiejskiej diety było bezsprzecznie mięso. Jednakże ze względu na minimalizm konsumpcyjny i rygoryzm żywieniowy kuchnia ludowa opierała się w szczególności na zbożach, warzywach, owocach i nabiale. Przetwory i potrawy mięsne – jako niebywały rarytas – gościły na chłopskim stole od święta. Nie inaczej było na Krajnie. Celem artykułu jest trójpłaszczyznowa – genetyczna, geograficzna oraz semantyczna – analiza krajeńskiego słownictwa kulinarnego związanego z kuchnią jarską (wegetariańską), wpisującego się w pięć subpól: 1) produkty i potrawy zbożowe, 2) warzywa oraz przetwory i potrawy warzywne, 3) owoce i przetwory owocowe, 4) grzyby, 5) nabiał i potrawy nabiałowe. Przedmiot podjętych dociekań stanowią w głównej mierze kulinaryzmy wyekscerpowane z opracowań leksykograficznych (Słownictwa krajniackiego. Słownika gwary wsi Podróżna w Złotowskiem Władysława Brzezińskiego [1982–2009] i Małego słownika gwary krajeńskiej Jowity Kęcińskiej-Kaczmarek [2017]) oraz atlasów gwarowych (Atlasu językowego kaszubszczyzny i dialektów sąsiednich [1964–1978] i Atlasu języka i kultury ludowej Wielkopolski [1979–2005]) dokumentujących językowe dziedzictwo Krajny. Materiał ten uzupełniają dane pochodzące z regionalnych książek kucharskich, a także amatorskich słowniczków gwarowych

Bibliografia

Basara Anna, Basara Jan, 1992, Polska gwarowa terminologia rolnicza. Przygotowanie gleby, uprawa ziemniaków, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków.

Batko-Tokarz Barbara, 2019, Tematyczny podział słownictwa współczesnego języka polskiego. Teoria, praktyka, leksykografia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.

Batko-Tokarz Barbara, 2021, Czego o jedzeniu i kulinariach dowiadujemy się z tematycznych klasyfikacji słownictwa, w: R. Przybylska, D. Ochmann, red., Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, Wydawnictwo LIBRON – Filip Lohner, Kraków, s. 11–35.

Bokiniec Martyna, 2013, Wstęp, w: Z. Korpusik-Jelonkowa, red., Smaki Krajny, Muzeum Ziemi Złotowskiej w Złotowie, Złotów, s. 5–8.

Drzał-Sierocka Aleksandra, 2014, Kulinarny (i kulturowy) status ryby w Polsce. Między mięsem i nie-mięsem, między symbolem i obojętnością, „Kultura Popularna”, nr 4, s. 32–39.

Dumanowski Jarosław, Kasprzyk-Chevriaux Magdalena, 2018, Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec.

Kołatka Krzysztof, 2020, Tożsamość regionalna mieszkańców Krajny. Studium językowo-kulturowe, Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz.

Kołatka Krzysztof, 2022a, Ańtop, ćrulki i wintbojtel, czyli o krajeńskich germanizmach kulinarnych, „Prace Filologiczne”, t. LXXVII, s. 145–165.

Kołatka Krzysztof, 2022b, Cło młożna znoliść w krajińścij grołpie, czyli o nazwach zup w gwarach Krajny, w: A. Paluszak-Bronka, red., Język polski dawniej i dziś, Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz, s. 103–122.

Kołatka Krzysztof, 2023, Kaszka fraszka, jarzyna perzyna, chleb trawa, mięso potrawa, czyli o nazwach produktów i dań mięsnych w gwarach Krajny [w druku].

Kowalska-Lewicka Anna, Szromba-Rysowa Zofia, 1976, Pożywienie, w: M. Biernacka, B. Kopczyńska-Jaworska, A. Kutrzeba-Pojnarowa, W. Paprocka, red., Etnografia Polski. Przemiany kultury ludowej, t. I, Zakład Narodowy imienia Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk, s. 353–378.

Ogrodowska Barbara, 2010, Tradycje polskiego stołu, Sport i Turystyka – MUZA SA, Warszawa.

Szelągowska Grażyna, 2012, Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego, Muzeum Etnograficzne im. M. Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu, Toruń.

Tymochowicz Mariola, 2019, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.

Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło przez ostatnie 25 lat?, 2021, https://csr.biedronka.pl/161342-raport-zwyczaje-zywieniowe-w-polsce (dostęp: 12.08.2022).

Pobrania

Opublikowane

2023-12-20

Jak cytować

Kołatka, K. (2023). „Chłop je mięso, kiedy kura chora albo on chory”, czyli o ludowej wegekuchni w świetle krajeńskiej leksyki. Rozprawy Komisji Językowej, 71, 63–84. https://doi.org/10.26485/RKJ/2023/71/4

Numer

Dział

Artykuły