Digital numismatics of Ancient Rome: the current state and prospects for the development of online databases - Shvets , Olena (Acta Archaeologica Lodziensia, 2023)
Artykuł poświęcony jest najnowszej metodyce badań archeologicznych znalezisk monet z epoki starożytnego Rzymu. W artykule dokonano przeglądu internetowych baz danych dużych projektów, które powstały na przestrzeni ostatnich kilku lat przy wsparciu Amerykańskiego Stowarzyszenia Numizmatycznego i są poświęcone badaniu monet i skarbów monet Cesarstwa Rzymskiego. Głównym celem badań było stworzenie ogólnego przeglądu i opisu zawartości otwartych baz danych, co umożliwi cyfrową analizę numizmatyki rzymskiej. Przeprowadzony przegląd pozwala określić perspektywy wykorzystania narzędzi cyfrowych w badaniach numizmatycznych i przyczynia się do pogłębienia wiedzy o dziedzictwie kulturowym Cesarstwa Rzymskiego. Przeprowadzono analizę zasobów informacyjnych, mającą na celu obiektywny opis zawartości tekstowej, graficznej i multimedialnej materiału, przy użyciu tych samych metod, które są wykorzystywane do analizy materiałów tekstowych i graficznych.