Catalogue of cast atique coin finds of 6th-4th centuries B.C. beyond the borders of the Olbian chora - Orlyk, Mykhailo; Kolesnichenko, Yevhenii (Acta Archaeologica Lodziensia, 2022)
W artykule zaprezentowane analizę 92 znalezisk odlewanych monet olbijskich, zarejestrowanych poza Olbią. W opinii Autorów znaleziska te mogą sugerować, iż monety takie mogły być wykorzystywane także poza Olbią.