Herodotus and Greek Settlements in the Lower Dniester Region - Mielczarek, Mariusz (Acta Archaeologica Lodziensia, 2019)
Osadnictwo greckie w dolnym biegu rzeki Dniestr w źródłach antycznych opisane jest bardzo skromnie. Wczesną, bardzo ogólną informacje podał Herodot. Dalsze uwagi Herodota w pierwszej kolejności odnoszą się do Scytów. Dużą uwagę poświęcił on na historię scytyjskiego króla Skylesa, i jego szczególne związki z Olbią. Skyles, w świetle znalezisk monetarnych związany mógł być również z Nikonion.